Ajatuksia tämän hetken uutisoinnista

Ennen vanhaan uutisiin ja uutisointiin pystyi luottamaan. Uutiset perustuivat objektiivisuuteen ja hyvään journalistiseen tapaan toimia. Nykyään kaikkeen uutisointiin täytyy suhatutua suurella varauksella ja etsiä aiheesta yleensä useampia uutisia, jotta saa muodostettua edes jollakin tasolla objektiivisen näkemyksen. Tämän lisäksi tarvitsee kiinnittää huomiota siihen, mitä kukin media katsoo aiheelliseksi uutisoida. Tietynlainen “propaganda” uutisoinnissa on valitettavasti lisääntynyt huomattavasti.

Jopa suuret toimijat tuottavat näkyville sellaista uutisointia, jonka tarkoitusperiä voi vain arvailla. Otetaanpa esimerkkitapaukseksi vaikkapa Ilta-Sanomien uutisointi Yhdysvaltain presidenttiin liittyen. Donald Trump on kutakuinkin joutunut koulukiusatuksi Ilta-Sanomien hampaissa. Vai kuulostavatko seuraavat otsikot hyvältä journalismilta:

Donald Trump keinahteli ja lauloi kansallislaulua teatraalisesti – some räjähti “Kuin ekaluokkalainen” 

Sisäpiiriväitteestä kohu Yhdysvalloissa: Trump tuijottaa kylpytakissa televisiota kaikki yöt 

Poliitikkojen arvostelu on toki paikoillaan, jos heidän toiminnassaan on jotakin oikeasti huomautettavaa. Jopa Yhdysvaltain presidenttiä on saatava tarvittaessa arvostella. Mutta silloin, kun lehden uutisointi perustuu sellaisiin asioihin, joilla ei ole mitään tekemistä henkilön viran hoidon kannalta, ollaan pahasti hakoteillä. Vielä pahemmin hakoteillä ollaan, kun uutisoinnin kohteena olevaa henkilöä panetellaan ja jopa puututaan hänen ulkoiseen olemukseensa. Ilta-Sanomat tekee muuan muassa Donald Trumpin kohdalla juurikin näin. Voi vain kuvitella, mitä mieltä ihmiset olisivat olleet,  jos Tarja Halosta tai Martti Ahtisaarta olisi haukuttu samalla tavalla muiden maiden lehdistön toimesta heidän virkakaudellaan.

Valitettavaa on myös se, että tällainen subjektiivinen uutisointi ei rajoitu vain Trumpiin. Moni kotimainenkin poliitikko on saanut kokea karvaalla tavalla nykyisen journalismin alennustilan.

Usko suomalaiseen valtamediaan yksinkertaisesti katoaa tällaisen uutisoinnin myötä.  Eipä kannata ihmetellä, miksi vaihtoehtoiset mediat kasvattavat suosiotaan.

 

Leave a Reply

2 thoughts on “Ajatuksia tämän hetken uutisoinnista”

  1. Laskin juuri, että Iltasanomat on viimeisten kolmen vuoden aikana julkaissut 328 uutista Trumpista. Luettuani ne läpi, ei yhdessäkään kerrottu Trumpista mitään positiivista. Kaikki arvostelivat tai pilkkasivat Trumpia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *